Το διαδίκτυο σίγουρα έχει άπειρα πλεονεκτήματα και πληροφορίες που έχουν κάνει τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη, ωστόσο πολλές φορές δεν είναι τόσο αθώο όσο φαίνεται.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί είναι οι επιτήδειοι που έχουν θέσει ως στόχο την εξαπάτηση του κοινού με οικονομικά οφέλη για εκείνους.

Ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους είναι η κρυπτογράφηση των αρχείων των χρηστών με λύτρα για την αποκρυπτογράφηση τους.

Στην ουσία ο κυβερνοεγκληματίας προσπαθεί να εισχωρήσει κάποιο κακόβουλο αρχείο στον υπολογιστή του χρήστη. Το κακόβουλο αρχείο θα κρυπτογραφήσει τα αρχεία και για την αποκρυπτογράφηση τους θα ζητηθούν λύτρα από τον χρήστη (συνήθως πληρωμή με bitcoins).Τα κακόβουλα αρχεία βρίσκονται σε μολυσμένες ιστοσελίδες, σε torrents και πολύ συχνά προωθούνται μέσα από email.

Σ'αυτό το άρθρο θα κάνουμε μια μικρή αναφορά στον πιο δημοφιλές τρόπο, στη διάδοση μέσω email.

Τα email συνήθως έχουν:
- θέμα που αποτελείται από λέξεις όπως: "Πληρωμή","Invoice", "εξόφληση",
- περιεχόμενο το οποίο ενημερώνει τον παραλήπτη σχετικά με κάποιο θέμα εξόφλησης και τον παραπέμπει στο άνοιγμα του επισυναπτόμενου αρχείου.
- επισυναπτόμενο αρχείο το οποίο είναι συμπιεσμένο σε μορφή .zip, .7z έτσι ώστε να μην εντοπίζεται και αφαιρείται σε πρώτο χρόνο από τους παρόχους. Εντός του συμπιεσμένου αρχείου βρίσκεται το κακόβουλο λογισμικό.

 Πως θα αποφύγουμε τον κίνδυνο - Η πρόταση της Houseofweb
1. Ελέγχουμε την email διεύθυνση του αποστολέα
2. Δεν ανοίγουμε ποτέ επισυναπτόμενα αρχεία από άγνωστους αποστολείς
3. Δεν απαντάμε ποτέ σε άγνωστους αποστολείς
4. Φροντίζουμε πάντοτε την ασφάλεια του υπολογιστή μας με ενημερωμένο λειτουργικό σύστημα, ισχυρή λύση antivirus, backup των χρήσιμων αρχείων μας τόσο σε εξωτερικούς δίσκους όσο και στο cloud (εφόσον πρόκειται για σημαντικά αρχεία επιχειρήσεων)

Η λύση της Houseofweb όσον αφορά το antivirus
H Houseofeweb είναι συνεργάτης της Bitdefender και προτείνει το Bitdefender Internet Security για τους οικιακούς χρήστες ή τις μικρές επιχειρήσεις και το Bitdefender Gravityzone Business Security για τα δίκτυα επιχειρήσεων / οργανισμών.

Επικοινωνία με την Houseofweb:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
694 540 2632