Πριν από λίγες ημέρες και πιο συγκεκριμένα τη Τρίτη 14 Ιανουαρίου η Microsoft διέκοψε την υποστήριξη της στο λειτουργικό σύστημα των Windows 7.Αυτό σημαίνει ότι από εδώ και στο εξής η Microsoft δεν θα καλύπτει με ενημερώσεις (updates) τα κενά ασφαλείας που θα εμφανίζονται στο λειτουργικό σύστημα των Windows 7.


Τι είναι τα κενά ασφαλείας ?
Το λειτουργικό σύστημα αποτελείται από εκατομμύρια γραμμών προγραμματιστικού κώδικα. Με τον τόσο περίπλοκο και τεράστιο κώδικα και τις συνεχή εξέλιξη αναπόφεκτα προκύπτουν κάποιες απροσεξίες τα γνωστά και ως κενά ασφαλείας.

Οι δημιουργοί κακόβουλου λογισμικού προσπαθούν να εντοπίσουν και να εκμεταλλευτούν τα κενά ασφαλείας έτσι ώστε να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους.

Με το κατάλληλο κενό ασφαλείας ένας υπολογιστής μπορεί να μολυνθεί κυριολεκτικά από μόνος του αρκεί να είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο... Ακόμη και αν ο χρήστης του είναι αρκετά προσεκτικός χωρίς να εκτελέσει κάποιο κακόβουλο αρχείο ή να ανοίξει ένα μολυσμένο επισυναπτόμενο αρχείο στο email του.

Με την αξιοποίηση κενών ασφαλείας, οι καλά σχεδιασμένες κακόβουλες επιθέσεις μπορούν να περάσουν ακόμη και τα πιο αξιόπιστα antivirus.


Πως κλείνουν τα κενά ασφαλείας ?
Η Microsoft όπως και όλες οι εταιρείες που παράγουν λογισμικό, προσπαθεί συνεχώς να εντοπίζει τα κενά ασφαλείας και να τα κλείνει με τις ενημερώσεις που ετοιμάζονται και αποστέλλονται.
 

Τι πρόβλημα μπορεί να προκύψει από ένα κενό ασφαλείας ?
Θα απαντήσουμε σε αυτό το πρόβλημα με ένα περιστατικό που συγκλόνισε χωρίς υπερβολή τον πλανήτη. Το 2017 ένα από τα πιο επικίνδυνα ransomware ο wannacry μόλυνε χιλιάδες υπολογιστές, κρυπτογραφώντας αρχεία και ζητώντας λύτρα σε bitcoins. Και πως συνέβη αυτό? Ο wannacry εκμεταλλεύτηκε ένα κενό ασφαλείας των Windows 7 το οποίο είχε εμφανιστεί μερικούς μήνες πιο πριν. Όσοι υπολογιστές είχανε εφαρμόσει αυτή την ενημέρωση δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα απέναντι στον wannacry εν αντιθέσει με τους υπολοίπους.


Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα?
Τα Windows 7 θα λειτουργούν κανονικά, ωστόσο όσο περνάει ο καιρός η χρήση τους θα γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη καθώς τα νέα κενά που θα ανακαλύπτονται δε πρόκειται να διορθωθούν με κάποια ενημέρωση από την Microsoft.


Τι πρέπει να κάνει κάποιος που έχει Windows 7?
Όσοι έχουν Windows 7 θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην αναβάθμιση σε Windows 10!


 

Θα είμαι απολύτως ασφαλής αν εγκαταστήσω τα Windows 10?
Χωρίς αμφιβολία με εγκατεστημένα τα Windows 10 και με την εφαρμογή των ενημερώσεων κάθε φορά που μας εμφανίζεται μήνυμα στον υπολογιστή μας θα κλείνουμε αρκετά κενά ασφαλείας. Όμως δεν αρκεί μόνο αυτό.

Απαραίτητη είναι και η εγκατάσταση αξιόπιστου λογισμικού antivirus το οποίο θα ελέγχει τη συμπεριφορά των αρχείων που λειτουργούν στον υπολογιστή μας, τις ιστοσελίδες που πλοηγούμαστε, τα αρχεία που λαμβάνουμε στο email μας και το τείχος προστασίας μας.


Ποιά είναι η συμβουλή της Houseofweb
Η ασφάλεια των αρχείων και της ιδιωτικότητας μας είναι πολύτιμη και περισσότερο δοκιμαζόμενη από ποτέ.

Η Houseofweb προτείνει :

1. την άμεση αναβάθμιση των υπολογιστών που χρησιμοποιούν Windows 7 σε Windows 10

2. την εγκατάσταση του Bitdefender Internet Security σε οικιακούς χρήστες ή σε μικρά γραφεία και το Bitdefender Gravity Business Security σε μεσαία ή μεγάλα δίκτυα υπολογιστών.

 
Προστατεύστε τα αρχεία σας, προστατεύστε την ιδιωτικότητα σας


Επικοινωνία με την Houseofweb
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
694 540 2632